poniedziałek, 7 grudnia 2015

Seria świąteczna [ręczne robótki]



Tak jak zapowiadałam przychodzę do was z serią świąteczną!

Święta za pasem, dlatego każdy z was pewnie chce przygotować swój dom na tą okazję.
Jeśli nie macie pomysły na ozdoby to post dla was! Dzisiaj pokaże wam 2 proste sposoby na wykonaniu ozdób!


1. Kwiatki na choinkę

Rzeczy, których potrzebujesz:

Arkusz kolorowego filcu, nożyczki, ołówek, pistolet na gorący klej, sznurek.

Punkt 1

Narysuj spiralny szablon na papierze, a następnie odrysuj go na arkuszu filcu. Wytnij dokładnie potrzebny kształt. Półokrągłe fale będą imitowały płatki kwiatów.

Punkt 2

Kiedy masz już gotową spiralkę możesz zacząć ją zwijać. Zacznij od środka zwijając dosyć ciasno. Przechodząc coraz dalej możesz nieco luźniej układać płatki.

Punkt 3

Zabezpiecz płatki przed rozwinięciem za pomocą gorącego kleju. Utnij kawałek sznurka i zrób z niego pętelkę. Przyklej sznurek gorącym klejem do tylnej części ozdoby. Kiedy klej wystygnie możesz zawiesić kwiat na choince.


Jesli chodzi o tą ozdobę, do sklejenia możecie użyć też kropelki lub Magica.








2. Pierniki z masy solnej

Rzeczy, których potrzebujesz:

3 ½ szklanki mąki, 1 szklanka soli, ½ szklanki cynamonu, 1 łyżka imbiru, 1 ½ szklanki ciepłej wody, foremki, biała farba puchnąca (zamiast lukru), ozdobna mulina

1

Przygotuj i odmierz wszystkie składniki.

2

Sól rozpuść w ciepłej wodzie.

3

Zacznij dodawać cynamon i mąkę, mieszając wszystko drewnianą łyżką. Gdy zacznie się formować ciasto, załóż gumowe rękawiczki i wyrób je w całość. Dlaczego najlepiej robić to w rękawiczkach? Ponieważ sól może wysuszyć i podrażnić skórę dłoni. Ten trik pozwoli ci tego uniknąć.

4

Uformowaną masę rozwałkuj na stolnicy. Za pomocą świątecznych foremek powykrawaj z niej ozdobne pierniczki.

5

Za pomocą słomki do napojów zrób otwór w górnej części każdego solnego pierniczka. Ułóż je w na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Pamiętaj, by zachować odstęp pomiędzy poszczególnymi dekoracjami.

6

Włóż blachę do nagrzanego do 150°C piekarnika. Piecz przez około godzinę, do czasu aż masa stwardnieje. Gdy pierniczki wystygną, udekoruj je farbą puchnącą. Wyglądem przypomina ona lukier.

7

Przewlecz przez otwory pierniczków ozdobną mulinę. Ozdoby są gotowe do powieszenia na choince.



Podobał wam się pierwszy post z serii świątecznej? 






3 komentarze :

Unknown pisze...

Takkkk
Świetne! 😀😀😀😀😀😀

Anonimowy pisze...

����Podoba mi się nawet! Jutro z koleżanką takie kwiatuszki robimy!

DaRiA pisze...

:)

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka